Sporcularda Toparlanma (Recovery)

Recovery sporcular için çok önemli bir kavramdır ve iyileşme, toparlanma anlamına gelmektedir. Recovery çok yönlü (fizyolojik, psikolojik) onarıcı bir süreç olarak kabul edilir. Bireyin biyopsikososyal dengesinin dış veya iç etkenler tarafından bozulması durumunda, fiziksel ve zihinsel çabaya bağlı olarak yorgunluk gelişir. Yorgunluk recovery ile elimine edilebilir, fizyolojik ve psikolojik düzeyde organizma dengesi yeniden kazanılır. Ayrıca recovery stratejileri sayesinde yaralanma riski azaltılır ve performans geliştirilir. Bunun için kişiye özel recovery stratejileri geliştirilip ihtiyaçlar doğrultusunda vücuda girdiler sağlanır.
Recovery yaklaşımları pasif, aktif ve proaktif olmak üzere üçe ayrılır. Pasif yöntemler, masaj gibi dışsal yöntemlerin uygulanmasından dinlenmeye kadar değişebilir. Aktif toparlanma esas olarak fiziksel yorgunluğun metabolik tepkilerini telafi etmeyi amaçlayan fiziksel aktiviteleri içerir. Proaktif toparlanma ise bireysel ihtiyaç ve tercihlere göre özelleştirilmiş faaliyetleri seçerek yüksek düzeyde kendi kaderini tayin etme anlamına gelir.

Bir dizi spesifik toparlanma yöntemi mevcuttur ve farklı seviyelerde toparlanmayı teşvik etmek için çeşitli zamanlarda sporcunun antrenman programına sistematik olarak dahil edilebilir. Sporcuların toparlanma ihtiyaçlarını karşılamak için bireye ve duruma özel recovery stratejileri seçilmelidir. Sporun ve antrenmanın türüsezonun mevcut dönemi antrenman düzeyi gibi faktörler sporcuların o dönemde ihtiyaç duydukları toparlanma miktarını ve sıklığını etkiler. Recovery modaliteleri bir kombinasyon halinde uygulamalıdır. Recovery içten ve dıştan yapılan müdahaleler ile sağlanır.

Dıştan recovery için bir fizyoterapistden destek alınabilir. Fizyoterapist tarafından uygulanan manuel teknikler(graston), masaj, elektrostimülasyon, foam roller ve toparlanma için kişiye özel seçilmiş egzersizler gibi çeşitli yöntemler bu süreci bireyler için daha iyi bir hale getirecektir. Ayrıca antrenmanlar sırasında ısınma ve soğuma periyotlarının atlanmaması, antrenman sorasında ve antenman günleri arasında yeterince dinlenmek de toparlanma açısından önemlidir.
